Ransomware waarschuwing

Geschreven op 10 mei 2016.

De afgelopen periode merken wij dat het aantal ransomware besmettingen toeneemt. Middels dit bericht willen wij u waarschuwen voor de gevaren van ransomware en u tips geven over wat u kunt doen om een besmetting te voorkomen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een stukje kwaadwillende software dat de computer "gijzelt" middels bijvoorbeeld een cryptolocker. Wanneer deze software geïnstalleerd wordt op een computer versleutelt deze de bestanden ook op eventuele netwerkschijven. Dit heeft als gevolg dat u deze bestanden niet meer kunt openen. Om toch weer bij uw bestanden te kunnen komen eist de software dat u hiervoor losgeld betaalt. Het betalen van dit losgeld geeft echter geen enkele garantie dat u daarna daadwerkelijk weer bij uw bestanden kunt komen. Mocht u het slachtoffer zijn van ransomware neem dan altijd eerst contact op met uw automatiseerder.

Wat kan ik doen om ransomware te voorkomen?

Ransomware komt meestal binnen via e-mail, via besmette websites of via lekken in bestaande software. Onderstaand een aantal tips om een besmetting te voorkomen:

 • Pas op voor valse e-mails
  Ontvangt u een e-mail bericht van een afzender die u niet kent? Klik dan niet zomaar op links in dit e-mail bericht en open niet zomaar eventuele bijlages.
 • Houd uw software up-to-date
  Verouderde software heeft vaak beveiligingslekken waardoor een computer besmet kan worden. Zorg er daarom voor dat uw besturingssysteem en software (bijvoorbeeld Google Chrome, Adobe Flash en Java) up-to-date zijn.
 • Gebruik een goed antiviruspakket
  Een goed antiviruspakket scant automatisch uw bestanden en inkomende e-mails naar  virussen en malware. De nieuwste Windows versies hebben een basisbescherming tegen virussen en malware maar dit is niet altijd voldoende. Neem contact op met uw automatiseerder voor advies over welk antiviruspakket het beste bij u past.
 • Maak regelmatig backups
  Door regelmatig (cloud)backups te maken van uw bestanden kunt u erg veel problemen voorkomen. Indien u vandaag bijvoorbeeld slachtoffer wordt van malware kun u de backup van gisteren terug zetten om zo de besmetting ongedaan te maken. Het verlies van data is dan minimaal.
  Door regelmatig backups te maken kunt u ook vele andere problemen voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een computer die stuk gaat, aan diefstal of aan brand.