Sollie.Comm biedt innovatieve aanpak WiFi

Geschreven op 27 februari 2014.

Vaak herstarten, onvoldoende dekking: het draadloze netwerk van het Wilminktheater in Enschede was aan vervanging toe. Telecomaanbieder Sollie.Comm bood Aerohive aan. “Dit netwerk liet een innovatieve manier van denken zien die ons aansprak,” vertelt Marco Rouw van de theaterorganisatie.

Het Wilminktheater in Enschede is sinds 2009 in gebruik. Bij de bouw werd een draadloos netwerk meegenomen. Snel bleek dat dit netwerk onvoldoende dekking leverde en er vaak uit lag, vertelt manager techniek en productie, Marco Rouw. In een paar jaar tijd is, mede door de opkomst van mobiele toestellen, de beschikbaarheid van draadloos internet normaal geworden. Het Muziekkwartier, waarin naast het Wilminktheater De Muziekschool Twente en Poppodium Atak gevestigd zijn, werkt daarnaast steeds meer met online uitgeprinte e-tickets. Het komt niet professioneel over wanneer deze tickets niet gescand kunnen worden omdat het netwerk er uit ligt. Rouw: “We bieden in onze zalen ook ruimte voor evenementen en bedrijfsfeesten. De eis van een draadloos netwerk is daar vaak normaal. Dat losten we eerst op door tijdelijk een extra netwerk te laten installeren. Onze klanten betaalden daar wel voor, maar dat geld ging naar een derde partij. Daarnaast willen artiesten en hun crews toegang tot internet. Dan praat je soms ook al over honderd mensen.”

Sollie.comm
De oude leverancier stelde dat de aanwezige zenders niet meer leverbaar waren. Reden voor Marco Rouw om ook bij een andere aanbieder te kijken naar de mogelijkheden. Zo raakte hij in gesprek met Mark Sollie van Sollie.Comm. Sollie.Comm levert met name telecom-oplossingen en internetconnecties. WiFi is echter steeds vaker een normaal vervolg van het leveren van internetverbindingen. “Bij ICT-aanbieders gaat dat vaak niet verder dan een standaard oplossing,” stelt Mark Sollie. “Toen wij Aerohive tegenkwamen bij onze distributeur Nextel, sprak ons dat meteen aan. Dit past veel beter bij het moderne gebruik van WiFi.”

Innovatief denken
Ook Marco Rouw zag in Aerohive een innovatieve manier van denken over draadloos internet. “Andere systemen hebben misschien dezelfde prijs, maar gaan minder ver mee met de ontwikkelingen op het gebied van internetgebruik en de vraag naar beschikbaarheid. Dat heeft Sollie.Comm goed onderkend.” Een functionaliteit die zowel Mark Sollie als Marco Rouw innovatief vonden, is het feit dat er geen controller nodig is voor Aerohive, aangezien de intelligentie in elk access point zit. Geen controller die kan uitvallen en bij uitval van een zender blijft het draadloos netwerk ook gewoon in de lucht. In mei 2012 hakte het Wilminktheater de knoop door, voor de eigen locatie en die van de partners in het Muziekcentrum Enschede. In augustus 2012 werden het Wilminktheater en het Muziekcentrum voorzien van in totaal 40 zenders. Rouw: Een klein voorbeeld van wat er beter gaat: “Grote groepen konden voorheen niet of nauwelijks gebruik maken van draadloos internet. Nu konden we via de Hive Manager van Aerohive zien dat dergelijke groepen vrijwel allemaal zonder probleem op het netwerk zitten.” Het flexibel indelen van het draadloos netwerk in diverse virtuele netwerken is ook een groot voordeel, meent Rouw. “Voor zakelijke evenementen kunnen we eenvoudig een tijdelijk netwerk met wachtwoord aanmaken dat de dag na het event weer weg kan. Het geld daarvoor kunnen we nu zelf houden.”

Extra mogelijkheden
De extra mogelijkheden van Aerohive zullen geleidelijk in gebruik genomen worden. Rouw: “Nu gebruiken we Aerohive ook alleen voor internet. Maar we kunnen op termijn via onze Citrix-omgeving zonodig werkplekomgevingen erbij maken die ons bedrijfsnetwerk veilig kunnen benaderen.” Mark Sollie vertelt dat de tevredenheid van het Wilminktheater ook een uitstraling heeft gehad naar andere locaties. “De geluiden hier waren zo positief, dat we inmiddels ook de muziekschool van Almelo hebben voorzien van een Aerohive-netwerk.”